لووتیروکسین – Levothyroxine

لووتیروکسین چیست و چه کاربردی دارد؟

از داروی لووتیروکسین برای درمان تیروئید کم‌کار استفاده می‌شود. کم‌کاری تیروئید در مواقعی رخ می‌دهد که غده‌ی تیروئید به طور معمول هورمون کم‌تری ترشح کند یا هنگامی که غده‌ی تیروئید به وسیله‌ی داروها یا پرتودرمانی آسیب ببیند یا در یک عمل جراحی برداشته شود. ترشح کافی هورمون تیروئید برای حفظ سلامت روحی و روانی و نگه داشتن فعالیت‌های فیزیکی ضروری است. در کودکان ترشح کافی هورمون تیروئید برای رشد فیزیکی و ذهنی طبیعی لازم است.

همچنین از داروی لووتروکسین برای درمان سایر اختلالات تیروئید از قبیل بعضی از انواع گواتر و سرطان تیروئید تجویز می‌شود.

این دارو نباید برای درمان ناباروری مورد استفاده قرار بگیرد مگر در شرایطی که عدم باروری به خاطر سطح پایین ترشح هورمون تیروئید باشد.

نحوه‌ی عمل‌کرد داروی لووتیروکسین

عملکرد داروی لووتیروکسین از طریق جایگزین یا فراهم کردن هورمونی است که به وسیله‌ی غده‌ی تیروئید، به طور معمول، ترشح می‌شود.

نحوه‌ی مصرف لووتیروکسین و دوز مصرفی

پیش از شروع مصرف داروی لووتیروکسین و قبل از هر بار مصرف مجدد دارو راهنمای نحوه‌ی استفاده‌ی دارو را مطالعه کرده یا طریقه‌ی مصرف دارو را از دکتر غدد و متابولیسم یا دکتر داروخانه سوال کنید.

داروی لووتیروکسین را به صورت خوراکی، طبق دستور پزشک، معمولا یک بار در روز و با معده‌ی خالی، به صورت ناشتا، یک ساعت تا سی دقیقه پیش از صرف صبحانه استفاده کنید. داروی لووتیروکسین را با یک لیوان کامل آب مصرف کنید مگر این که پزشک شما طور دیگری تجویز کرده باشد.

در صورتی که کپسول داروی لووتیروکسین را مصرف می‌کنید همه‌ی کپسول را به یک باره فرو دهید. دارو را نصف نکنید، نجوید و خرد نکنید. افرادی که نمی‌توانند همه‌ی کپسول را یک باره فرو دهند (مانند کودکان و نوزادان)‌ باید از شکل قرص دارو استفاده کنند. اگر نوزاد یا کودکتان نمی‌تواند قرص را به یک باره فرو دهد، قرص را له کرده و در یک یا دو قاشق چای‌خوری حل کنید و بلافاصله به با کمک یک قاشق به آن‌ها بخورانید. محلول را برای مصرف آینده‌ی کودک یا نوزادتان ذخیره نکنید. برای جزئیات بیش‌تر با پزشک خود یا دکتر داروخانه مشورت کنید.

دوز مصرف داروی لووتیروکسین به سن، وضعیت بیماری، نتایج آزمایش‌ها و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد.

برای تاثیرگذاری بیش‌تر داروی لووتیروکسین آن را به صورت منظم مصرف کنید. به یاد داشته باشید که هر روز در زمان مقرر از داروی لووتیروکسین استفاده کنید.

پیش از مشورت با دکتر مصرف داروی لووتیروکسین را متوقف نکنید. درمان جایگزین ترشح تیروئید برای کم کاری تیروئید معمولا تا آخر عمر ادامه دارد.

برندهای مختلفی از داروی لووتیروکسین در بازار موجود است. بدون مشورت با پزشک خود یا دکتر داروخانه برند مصرفی‌تان را تغییر ندهید.

بعضی از داروها مانند کلستیرامین، کولستیپول، کلسولام، داروهای آنتی اسید، سوکرالفیت، سایمتیکون، آهن، سدیم پلی استایرن سولفونات، کلسیم ساپلمنت، ارلیستات، سولامر و داروهایی از این دست می‌توانند میزان جذب هورمون تیروئید توسط بدن را کاهش دهند. در صورتی که هر کدام از این داروها را مصرف می‌کنید حداقل چهار ساعت پیش و پس از مصرف لووتیروکسین از آن‌ها استفاده کنید.

علائم کم کاری تیروئید شامل خستگی، درد عضلانی، یبوست، خشکی پوست، افزایش وزن، تپش قلب آرام و حساسیت به سرما است. در صورتی که وضعیت بیماری شما چند هفته پس از مصرف دارو مثل قبل ادامه پیدا کرد یا حال‌تان وخیم‌تر شد به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی مصرف لووتیروکسین

در چند ماه اول درمان ممکن است ریزش مو اتفاق بیفتد. معمولا این در شرایطی است که بدن شما خود را با دارو سازگار می‌کند. در صورتی که این نشانه ادامه داشت یا وخیم‌تر شد به پزشک خود یا دکتر داروخانه اطلاع دهید.

در صورتی که پزشک داروی لووتیروکسین را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. هم‌چنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی لووتیروکسین را مصرف کرده‌اند عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده‌اند.

در صورتی که هر یک از این علائم جدی اما نادر ترشح بالای هورمون تیروئید رخ داد به سرعت پزشک خود را در جریان بگذارید و از مرکز فوریت‌های پزشکی کمک بگیرید: